Ferdig med oppholdet i bosettingene

Vi har vært med å arrangert kvinnemøte for kvinner i MST bosettinger og leire i Mata Norte regionen.

2.-3. juni ble det arrangert kvinnemøte for kvinner fra ulike MST- bosetninger og leirer i Mata Norte regionen.  I underkant av 30 kvinner deltok på samlingen.

De norske brigadistene i regionen var med på både forberedelsene og gjennomføringen av møtet. Dette var ikke like enkelt som hjemme i Norge selv om det å samle 30 kvinner til kvinnemøte kan høres ut som en enkel oppgave: uten bil og telefon er det utallige kilometer langs landeveien som må til for å invitere til møte. Eli og Ulf gikk i tre og en halv time for å besøke en leir!

På forhånd ble det bestemt at diskriminasjon, utdannelse, helse og seksualitet skulle stå på programmet, men i beste MST-ånd kom nye ting til underveis. Nabogodset ble okkupert 2 måneder i forveien, og bare en uke før kvinnemøtet ble okkupantene kastet ut. For at jorden ikke skulle klassifiseres som uproduktiv, plantet godseieren bambus på et lite området etter at okkupasjonen hadde funnet sted. Da ryktet om dette nådde kvinnemøtet ble det impulsivt bestemt at det skulle arrangeres en marsj for å rive opp den nyplantede bambusen. Tidlig tirsdag morgen marsjerte alle i leiren og deltagerne på kvinnemøtet -   kvinnene med flagg, hakker og kamprop i spissen  - av gårde til nabogodset.  Flaggene ble plantet i jorden for å markere at nå aksjonerte MST og i 2 timer jobbet alle i stekende sol med å rive opp bambusspirer.

 

 

Det ble også tid til en kulturkveld, der det ble danset tradisjonelle danser fra Nordøst Brasil. Ettersom brigadens filmteam,  Trude og Hallgeir, også hadde funnet veien til kvinnemøtet, og Ståle var på besøk i området, var vi nok nordmenn til å demonstrere og lære bort noen norske folkedanser.

 image.php?id=2003



Samlingen ble holdt i det som kalles ”kvinneleiren”. For første gang i MSTs historie, i april 2000, ble det organisert en ren kvinneokkupasjon hvor 40 kvinner deltok. I 8 dager hadde ingen menn adgang til å være med på okkupasjonen. Dette var en markering av at også kvinner er i stand til å kjempe for jordreform,  og en viktig symbolaksjon for MST som aktivt jobber mot diskriminasjon av kvinner. Leiren fikk for 2 uker siden bruksrett til jorda og har fått navnet Assentamento Dorcelina til minne om Dorcelina Folador, en kvinnelig MST- aktivist og ordfører i Mundo Novo i Mato Grosso do Sul som ble skutt og drept i 1999.

Land